3. po Zjavení - Dobrým premáhaj zlé

21.01.2024 20:30
3. po Zjavení  - Dobrým premáhaj zlé - Pomocník náš a Tešiteľ v každom trápení, Pane náš Ježiši Kriste. K Tebe sa utiekame so svojimi starosťami a biedami v každom zlom navštívení, lebo máš moc nás vyslobodiť, uzdraviť a zachrániť. Na Tvoje slovo očakávame a veríme, že v moci Tvojho Ducha sa nám dostane uzdravenia  duše a tela. Ďakujeme za Tvoje slovo, ktoré je pre nás prameňom nádeje a žriedlom radosti, aby sme Tebe ochotne a vďačne slúžili, zlobu láskou prekonávali. Tvoj Duch Svätý nech panuje v nás a medzi nami na Tvoju česť a slávu časne i večne.  Amen. Mt 8, 1-13.

Exegetické poznámky: Verše 1-4 - Uzdravenie malomocného je príklad Božej starostlivosti o ľudí chorých a vylúčených zo spoločnosti. Zápas o čistotu mysle i tela je starý ako ľudstvo samé. Nie je ľahké udržať sa čistým v tomto svete , či je to po stránke telesnej, či duševnej. Nečistotou tela sú rôzne choroby a nečistotou duše je hriech. Obidve zložky je potrebné liečiť. Ježiš je Boží Syn a prišiel, aby nás vyliečil. Verše 5-13 - Vo veršoch sa spomína uzdravenie na diaľku. Je to možné  iba v prípade, keď liečiteľom je Pán Ježiš. On má moc a dáva ju komu chce. Je to Jeho milosť. Je to špeciálna otázka viery. 

Návrh propozície - Ježiš prináša život. 1. Kto verí dostáva život.   2. Prijímajme  dar života a prinášajme Ho druhým.    

Myšlienky ku kázni: 

Okolo nás vidíme boj dobra so zlom. Niekedy sme zdesení nad brutalitou zla. Napadne nás myšlienka, že nedokážeme zlo poraziť.  Chceme zlo poraziť  fyzicky, ale nejde nám to. Ono je duchovnej povahy. Aké zbrane máme používať. Pavel radí, že najúčinnejšou zbraňou v boji so zlom je bojovať dobrým. Dobrým Duchom a to vie iba Boh. Tak si vezmime, že najúčinnejšou zbraňou je modlitba. Za Ježišom prichádza chorý a prosí Ho o uzdravenie. Stane sa ako si želal. Ježiš poukazuje na jeho vieru. Iný prípad je prosba o uzdravenie, ale tento človek sa necíti hoden, aby Ježiš vôbec sa ustával prísť k nemu domov. Ide o povzbudenie pre všetkých. Ktorí trpia doma na lôžkach, že Ježiš ich uzdraví aj na diaľku. Je potrebné mať vieru. Choroba a iné zlo sa premáha vierou. Amen. 

Modlime sa - Vyznávame: že mnoho hrešíme a mnoho padáme. Pred Teba prosby a pomoc v nádeji skladáme. By dobrým zlé sme neustále premáhali. Blížnemu vždy ochotne a radi pomáhali. Ty nám zdrojom uzdravenia duše i tela, veď nás týmto životom do radosti cieľa. Amen.  

Mgr.Peter Paluga