3. Pôstna Premôženie zlých mocností

03.03.2024 10:23
3. pôstna --  Premôženie zlých mocností - Modlime sa - Pane Ježišu prišiel si pre naše spasenie, aby si nás od zlého zachránil a do slobody detí Božích navrátil. Ďakujeme Ti, že nám srdcia svojím slovom a Duchom k viere nakláňaš. Amen. Ž 77, 8-14.

Exegetické poznámky: Verše 8-10: Pisateľ sa pýta, kde je Božia milosť, kde sa stratila a ponechala svoj ľud bez pomoci. Verš 11: Je to bolesť národa a toho, kto píše tieto riadky. Verš 12: A predsa nie je všetko stratené. Veď je tu spomienka na dávne záchranné skutky Hospodinove. Božia milosť trvá ako Boh sám. Bola v časoch Noacha, Mojžiša a iných a bude tu s nami navždy. Verš 13:Aká radosť plynie z uvedomenia si tohto, že Boh príde načas so svojou milosťou a zľutovaním. Spomínajte na diela Božej milosti. Verš 14: Veď kto môže pridať Bohu toho,  čo už dostal. 

Návrh propozície: Boh vládne nad všetkým. 1. Dá svoju milosť tomu, komu chce. 2. Ďakujme mu za všetko.   

Myšlienky ku kázni: Tretia nedeľa pôstu prináša text žalmu a volá nás k prosbe za udelenie milosti. Čo je vlastne Božou milosťou? Kedy sa ona stáva pre nás nevyhnutnou. Potrebujeme ju v každom čase. Nevedeli sa bez nej zaobísť v minulosti a nie sme schopní bez nej žiť ani dnes. Aj v súčasnosti je nám potrebná. Myslíme si, že ešte viac ako inokedy predtým. Nad nami visí reálna hrozba použitia atómovej bomby. Možno si povieme, že či sa nájde taký nezodpovedný človek, ktorý by to urobil.  Možno by sme sa čudovali, ale kandidátov na to je viac ako dosť. Veď koľko sa čudujeme nad šialeným konaním ľudí, ktorí urobia také strašné veci, že sme z toho v šoku.  Ešteže je tu čas, ktorý zahľadí našu  pamäť a prináša nové lepšie zážitky. Dnes si pripomíname zlé skutky ľudí vykonané na nevinných, aj to patrí k boju proti zlu. Pamätať si zlo konané proti ľuďom. Aby sme sa zlu vzopreli a nekonali ho.   Amen. 

Modlime sa - Pane Ježiši Kriste, Ty poznáš našu slabosť a našu náklonnosť pochybovať, prenikni mocou svojho Ducha márnomyseľných, aby sa dobrému nevzpierali a milosťou Božou neopovrhoval. Daj nám ochotne prijímať Tvoje slovo, aby sme sa zlého varovali a ovocie Ducha prinášali Tebe na česť a slávu. Amen.

Mgr.Peter Paluga