18. po Sv. Trojici - Poslušnosť lásky

19.10.2014 12:33

Modlitba: Pane, Ježiši Kriste, Synu Boží a Dávidov, ktorý si naplnil zákon Boží za nás, vďaka Ti za Tvoju milosť,preukázanú nám padlému ľudskému pokoleniu. Amen  / Ef 5, 15 - 21 /

Spolunažívanie -  Zo skúsenosti vieme, že o láske je lepšie hovoriť, ako ju reálne v živote uskutočňovať. Prečo je to s láskou také komplikované? Dôvod je na podiv celkom prostý. Láska ako sila, si vyžaduje celého človeka, ak má byť uvedená do života. Je to s ňou ako s hociktorým dielom, ktoré nieje  a chceme aby bolo. Musíme sa tomu a jej oddať celí, inak ju za chvíľu stratíme a sme znova tam, kde sme boli predtým, na začiatku. Nehnevajme sa, ale  tak je správne. Láska neznesie nijakú polovičatosť. Kto sa raz vyberie po jej ceste, spozná, že je ťažké za ňou kráčať, lebo púť je dlhá a spojená s útrapami. Pavel vo svojom liste Korintským  v hymne o láske doslovne napísal, že láska " nie je sebecká" ( 1Kor 13, 5). Tým chcel povedať, že láska nás zbaví predovšetkým nášho sebectva. Začneme myslieť aj na druhých a oslobodíme sa od pút z predchádzajúcim životom. Láska nám každý deň prichystá vždy nové povinnosti, ale i radosti a nájdeme na jej ceste nový zmysel, vieru. Nebojme sa, aj na jej tŕnistú cestu si nakoniec zvykneme a nájdeme nové šťastie. Poznáme  " Boha"(1J 47), lebo On je láska.

         Vôľa Pánova -  Pavel, keď  vybadal, že  v Efezkom zbore nie je všetko v poriadku,napísal: "prísne" ( Ef 5, 15 ) dbajte ako spolunažívate. Nie ako nemúdri, ale ako múdri. Len takto poznáte, čo je  "vôľa Pánova" ( Ef 5, 15). Aj my vieme, že na ľudskom sebectve stroskotalo už nejedno podujatie.  Len taký projekt sa podaril, na ktorom ľudia vzájomne spolupracovali. Len takému úsiliu bude požehnané, na ktorom má účasť láska. Úprimne, bolo by možné uskutočniť Kristovi vec záchrany človečenstva,keby nemal a neslúžil láske? Určite nie, aj Jeho by len ukrižovali a vyhodili a nič by sa nezmenilo. Ale pretože Kristus bol z lásky a celý jej slúžil, tak sa Jeho dielo podarilo a slúži doteraz pre slávu "Bohu a Otcovi v mene Pána nášho Ježiša Krista" ( Ef 5, 20) . Amen.  

 
Modlime sa:   Pane a Bože náš, prosíme Ťa pokorne,
ráč nás zachovať v pravej známosti zákona i evanjelia svojho, aby sme
Ťa celým srdcom milovali a svojim 
blížnym všetko dobré konali. Odním od nás všetky hriechy a pomôž
nám, aby sme ochotne a s radosťou Tvoju svätú vôľu plnili a pre
zásluhy a meno Tvoje sväté,   naveky požehnané. Amen.

Mgr. Peter Paluga