Nedeľa Deviatnik: Nezaslúžená milosť

28.01.2024 20:32

Nedeľa Deviatnik:  Nezaslúžená milosť - Modlime sa -   Dobrotivý, láskyplný náš Pán a Spasiteľ, ktorý nás povolávaš a uspôsobuješ, aby sme mohli pracovať v rozličnom povolaní, požehnávaš našu prácu a vo svojej láske a dobrote nás bohato odmieňaš. Prosíme, nauč nás vďačnej spokojnosti s tým, čo nám dávaš. Uč nás, aby sme sa nepovyšovali, na sebe si nezakladali, nikomu nezávideli a proti Tvojej starostlivosti o nás nereptali. Chceme  prijímať a podľa Tvojej vôle využívať  životné príležitosti s odvahou v dôvere, že si nás uspôsobil, aby sme čas nám vymeraný nepremárnili,  ale beh života poctivo a usilovne konali, vieru, česť a dobré svedomie si zachovali bez poškvrny, potom aj neporušiteľný veniec slávy z milosti Tvojej dostali.  Amen. Jer 9, 24-25. 

Exegetické poznámky: Verš 24-  Spoliehať sa na príslušnosť k obrezaným podľa zákona je scestné. Uveriť evanjeliu je omnoho dôležitejšie ako si vôbec myslíme. Pri tomto výroku museli byť starí Židia zdesení.  Verš 25 - Obrezať si srdce  pred Hospodinom znamenalo podriadiť sa zákonu milosti. 

Návrh propozície: Boh dáva svoju milosť na základe svojho dobrotivého rozhodnutia. 1. Žime milosťou. 2. Hovorme o nej ľuďom.  

Myšlienky ku kázni:  Dnešnú nedeľu si pripomíname, že od Veľkej noci nás delí len deväť nedieľ. Kto vie prečo naši predkovia si zvolili toto rozdelenie. Azda to bolo preto, že už boli obrátení k dielu Božieho Syna, ktoré dokonal na kríži na Golgote. Preto sa aj my budeme venovať tej nezaslúženej milosti, ktorápramení z pod golgotského kríža. My len prijímame túto milosť, aby sme žili na tomto svete láskou ľudskou a potom v nebesiach láskou Božou.  Preukazujme lásku si navzájom. Niekedy je to ťažké, lebo naše hriechy nám vtom bránia. Nezabudnime, že Pán Ježiš odpustil všetkým. Toto je štartovacia čiara pre všetkých. Dnes sa môžeme radovať, keď poznáme túto pravdu. Môžeme odpustiť, ako odpustil Boh tým, ktorí zabili Jeho Syna. Je to radostná správa, že nám Boh odpustil. Povedzme to všetkým a odpustime svojim vinníkom. Amen. 

   Modlime sa:  Ovocie viery, nech Tvoje slovo nesie, z vďaky za ten dar Ti srdce skladá piesne. Na roli Tvojho kráľovstva pracovať chceme verne a neblúdiť svetom bezcieľne. Amen 

Mgr.Peter Paluga