Nedeľa po Deviatniku: Dar Božieho slova

04.02.2024 20:48

Nedeľa po Deviatniku: Dar Božieho slova: Modlitba: Veľký všemohúci Bože, nevyspytateľné sú cesty, po ktorých nás vodíš a my si uvedomujeme svoju slabosť, nehodnosť a nedostatočnosť. Vystavení bývame mnohým ťažkostiam a protivenstvám, preto pokorne prosíme, aby si nás chránil, v pokušeniach zachoval a uspôsobil nás prinášať úžitok skrze vernú prácu na roli Tvojho kráľovstva. Amen. Am 8, 11-12.

Exegetické poznámky: Prorok Amos účinkoval v severnom kráľovstve Izraela. Tam bolo slovo Božie veľmi vzácne. Verš 11: Hlad môže nastať nielen pre nedostatok chleba, ale aj pre nedostatok slova. Verš 12: Bude po ňom zhánka, ako sa chodí a putuje za chlebom. 

Návrh propozície: Slovo Bolo Boh a bolo u Boha. 1. Boh ho dáva, aby sme mali svetlo. 2. Toto svetlo prinášajme národom. 

Myšlienky ku kázni: Žijeme takú dobu, že hodnota slova stráca význam a cenu. Kde kto slovom narába a často ho zneužíva. Povstalo mnoho falošných prorokov, ktorí chceli slovom zvábiť a aj sa im to podarilo. Pre veriacich však je najvzácnejšie slovo Božie, lebo ono je slovom života a sviecou na ceste. Týmto slovom je Kristus. Od Neho máme pravé slovo. Keď sa toho pridŕžame  nemôžeme zísť za žiadnych okolností z cesty. Videli sme mnohých ako zišli z pravej cesty a prestali byť svetlom a soľou zeme. Nesmieme na to zabúdať. Našou cestou je Pán Ježiš Kristus. On nielen z pravej cesty nezišiel, ale pomohol nám všetkým, ktorí v Neho veríme pokračovať za ním po ceste života. Preto máme už teraz radosť. Rozdávajme túto radosť všade tam, kde vládne smútok a beznádej. 

"Cirkev je dcérou slova Božieho"(Dr. Martin Luther). Amen. 

Modlitba- Pane náš Ježiši Kriste, preto Ťa prosíme, vypočuj nás, buď pri nás a s nami, naplň nás úprimnou láskou, milosrdenstvom a trpezlivosťou, aby sme pod Tvojou ochranou a mocou slova mali bezpečné prebývanie tu na zemi a potom v Tvojej sláve naveky. Amen.

Mgr.Peter Paluga