Predpôstna nedeľa - Dar Božej lásky -

11.02.2024 20:50

Predpôstna nedeľa -  Dar Božej lásky -  Modlitba - Synu Boží, milý náš Pane Ježiši, ktorý prichádzaš do našej ľudskej biedy a svojím slovom nám otváraš srdcia  aj oči, aby sme Tvoju  neskonalú dobrotu a svoju nehodnosť poznali.  Dobrovoľne si sa vydal do rúk svojich nepriateľov, aby si  dal svoj život ako výkupné za naše spasenie. Osvieť  všetkých,  pre ktorých si prišiel, aby darom Tvojej obete neopovrhovali. Nauč nás chápať Tvoje slovo, aby sme aj my vedeli prinášať obete v láske, a tak Ťa pokorne nasledovali a novým životom viery oslavovali tu časne i večne. Amen . 1 Kr 2, 1-4.  

Exegetické poznámky: Verše 1 - 2:  Pri smrti by sa už nič nemalo prikrášľovať.  Človek pred smrťou vidí veci správne. Nevyhnutnosť smrti života po nej si to vyžaduje. Verše 3-4: Pridŕžať sa Pána Boha a Jeho svätého zákona je výsada pre tých, ktorí musia ísť za svojím Bohom.  

Návrh propozície: Boh volá spravodlivých aj nespravodlivých. 1. Koho Boh miluje toho krížom navštevuje.  2. Každý má dosť Božej milosti. 

Myšlienky ku kázni: Pri svojom odchode by sme všetci chceli svojim potomkom zanechať radu, ktorej sme sa sami držali a chceme, aby sa jej držali aj naši potomkovia. Čo iste nevieme je, či sa jej budú naozaj držať. Podobne to bolo aj s kráľom Šalamúnom, ktorý nastúpil na trón po svojom otcovi kráľovi Dávidovi.   A čo my, určite máme pripravený odkaz pre svojich potomkov. Čo je jeho obsahom? K čomu sme vo svojom živote dospeli? Čo nám v živote pomohlo a čo nie? Život aj nám pripravil veľa prekvapení. Poznali sme, že nebezpečenstvo číha na každom kroku a nedá sa mu celkom vyhnúť. Aj ten najšikovnejší a ostrieľaný  harcovník sa nevyhol zlu a musel bojovať, alebo podľahol a padol.  V takom prípade bolo dobre, keď mal pri sebe niekoho, kto mu pomohol. Veríme, že tým najsprávnejším v našom živote bolo viera v Božiu pomoc. Veríme, že Pán Boh nám pomáhal a pomôže aj našim deťom. Preto sa modlime za svoje deti a zanechajme im odkaz Božej lásky. U neho vidíme, že každému pomáha a dvíha ho, keď padol. Ďakujme dnes za dar tejto Jeho lásky.   Amen.

Modlime sa -  Učíš hľadať, uplatňovať, čo je dobré, pravdivé, zo života odstraňuješ, to nehodné a krivé. Dal si poznať, že hodnota v službe lásky spočíva, o pokoru prosíme, nech v našich srdciach prebýva. Ty z lásky k nám si život dal a za naše spasenie , život viery pomôž viesť, čo do slávy nás vedie. Amen.

Mgr.Peter Paluga