1. po Zjavení - Ježišov krst - Misijná -

07.01.2024 20:38
1. po Zjavení  - Ježišov krst - Misijná - Modlitba - Hospodine, večný Bože, náš Otče, ďakujeme Ti, že vo svojom Synovi Pánovi Ježišovi Kristovi zjavuješ nám múdrosť, pravdu a spravodlivosť. V Ňom poznávame  a prijímame Tvoju lásku, ktorou miluješ svet i nás.  Všetci sme Tvoje dietky o ktoré sa staráš a vo svojom Synovi nám ponúkaš zmierenie a večný život. Amen. Mt 3, 13- 17.

Exegetické poznámky: Verše 13-14: Ktorý krst je dôležitejší Jánov, či Kristov? Pre neznalého je to rébus. Samozrejme, že ten Kristov. Jánov krst je krstom pokánia, ale Kristov je dverami do večnosti. Verš 15: Spravodlivosťou Božou je konať skutky Toho, kto je Pánom. Verš 16: Ježiš je Boží, svedčia o tom Otec a Duch Svätý. Verš 17:  Boh sa prizná ku každému, kto plní jeho vôľu.

Návrh propozície - Boh si želá mať ľudských synov. 1. Dávajme sa pokrstiť v Jeho meno. 2. Čiňme pokánie.   

Myšlienky ku kázni - Konať misiu medzi pohanmi je povinnosťou každého kresťana. Je to v prvom rade príklad života. Náš život má byť vynikajúci po stránke ľudskej i spoločenskej. Ale to všetko ešte nestačí. Musí v našom živote sa poukazovať na Toho, kto nám to všetko dal. Teda učiť máme ľudí o evanjeliu. To je rozprávať všetkým, ktorí nevedia o živote a smrti Pána Ježiša Krista a dôvod tohto Božieho konania. Niektorí sa možno začnú vyhovárať na rôzne povinnosti, ktoré im zaberajú čas. Vieme dobre, že je to márna výhovorka. Pred tým, ktorý nám život dal a za nás zomrel neobstoja žiadne výhovorky. Na Ježišovom živote vidíme, že on nemal žiadne podmienky. A keď niečo chce od nás, tak sám skôr splnil vôľu svojho Otca a to dokonca. Prosil Otca za nás, aby sme sa milovali ako On nás miloval. On dokázal splniť Jeho vôľu. Aj my musíme ju splniť. O nič iné ani nejde v našom živote. To je cesta aj pre všetkých, ktorí prijali krst. Je to naša cesta spásy. Raz sa budeme zodpovedať pred Otcom za dar, ktorý sme prijali od Syna Božieho. Amen. 

Modlime sa : V Synovi svojom ponúkaš zmierenie, len v Ňom je život a naše spasenie. Jarmo brať na seba, uč v pokore, krotkosti, nezakladať si na svojej múdrosti; by skromne sme o sebe celý život zmýšľali, z ruky Tvojej dedičstvo slávy nebies prijali.  Amen.

Mgr.Peter Paluga