1. Pôstna Boj s pokušeniami

18.02.2024 10:19
1. pôstna - Boj s pokušeniami -  Modlime sa - Vďaku a chválu Ti vzdávame, Pane náš Ježiši, ktorý si nám ukázal cestu a spôsob víťazstva nad pokušením. Vzal si na seba bremeno našich slabostí a odolal si zlým zvodom a poznal si trpkosť odriekania i márnosť túžby po veľkosti a snahe prekonávať seba. Amen. Žid 4, 14-16: 

Exegetické poznámky. Verš 14 - Vyznanie je vlastne viera, ktorú nosíme v sebe ako dar Boží. Pavel volá Židov k viere v Pána Ježiša Krista. Jeho Boh Otec určil nám za veľkňaza.  Ver 15- Veľkňaz, ktorý je bez hriechu je od Boha daný. Boh Ho určil pre všetky veky a všetkým k úcte. On pozná naše slabosti, veď žil medzi nami ako človek bol pokúšaný, ale nepodľahol. Verš - Dôvera teda je namieste, veď vieme v koho sme uverili. On je trónom milosti a milosrdenstva. 

Návrh propozícia: Boh je milostivý. 1. S dôverou pristupujme k trónu milosti.   2. Ježiš sľubuje, že kajúcemu bude odpustené.   

Myšlienky ku kázni: My ľudia si často myslíme, že nám už nikto nemôže pomôcť a prestávame hľadať pomoc. Začneme sa viezť po vlne, nech to dopadne ako chce. Je to rezignácia. Moderne sa to tiež volá vyhorenie. Dá sa vyhorieť aj vo viere? Určite. Ako to vyzerá? Ak niekto stratil vieru podobá sa tomu, kto stratil záujem pracovať a nič ho nebaví. Život prestal mať pre neho zmysel. Tak je to  so stratou viery. Apoštol sa preto vrátil ku zdroju, ku Kristovi a hovorí, že ako On bojoval s pokušením a nedal sa mu premôcť máme  podobne aj my. Náš nepriateľ diabol by dosiahol ľahko víťazstvo. Keď našiel náš dom hoci vybielený pribral si iných na pomoc a zmocnil sa nás. Zlomil odpor a zmocnil sa nás.  Pán Ježiš sa postil štyridsať dní. Hladoval a bol smädný a nakoniec bol pokúšaný, ale vedel že musí sa oprieť o svojho Otca. Bez Jeho pomoci by nezvíťazil. Pavel nám na začiatok pôstu hovorí, aby sme to nevzdávali so svojou vierou. Treba nám vedieť, že v tomto zápase ide o všetko. Boh by mohol vybojovať víťazstvo aj bez nás, ale také jednoduché to nie je. Preto posiela na pomoc svojho Syna. V Ňom máme nájsť vodcu a cestu. Kto sa na neho s dôverou obráti, tomu dá silu  ďalej bojovať dobrý boj a zvíťaziť nad pokušeniami.  Amen.   Modlime sa - Ježišu Kriste, Ty si bojoval ten boj dôvery v nebeského Otca. Jeho slovo Ti bolo zbraňou, ktorá premáha všetky nebezpečenstvá. Nauč nás poznávať seba, aby sme nehľadali zaľúbenie v sebe a nezotrvávali v svojich omyloch, ale daj pamätať, že iba mocou Tvojho Ducha môžeme prekonávať každé pokušenie. Otváraj nám srdce pre pravdu Tvojho slova a utvrdzuj ho medzi nami teraz i vždycky.  Amen.

Mgr.Peter Paluga