2. nedeľa po Zjavení - Ježišova prítomnosť p

14.01.2024 20:40
2. nedeľa po Zjavení - Ježišova prítomnosť posväcuje domácnosť -  modlitba - Milý Pane Bože, ktorý si nás v osamelosti vyslobodil a pre spoločenstvo si nás stvoril, ďakujeme Ti, že nás vo svojej múdrosti a láske zachovávaš, opatruješ a pred nedostatkom zachraňuješ. Prosíme Ťa za všetkých, medzi ktorých si nás povolal, rozličnými darmi a schopnosťami obdaroval. Uspôsob nás pre vzájomnú náklonnosť a úctu. Daj nám odvahu a schopnosť slúžiť, aby sme Tvoje slovo zvestovali, vyučovali a spoločenstvo s Tebou upevňovali, aby  sme sa vedeli radovať s radujúcimi a plakať s plačúcimi. Nech bratská a sesterská láska nás stále predchádza Tebe na slávu naveky. Amen. 1M 50, 15-21.

Exegetické poznámky - Verš  15- Rodina má žiť v porozumení a láske. Je to model, ktorý treba udržať. Nie za každú cenu.  Verš 16 - Hlavou rodiny je najstarší, spravidla je to otec a ten je chránený statusom povinnej úcty. Verše 17 - 18 - Prosba o odpustenie v mene otca. Je to odvolanie na najstaršieho, kto nesie za všetkých ťarchu zodpovednosti. Poklona je najstarší prejav úcty. Verš 19 - Boh je tým, kto najskôr odpúšťa. Verše 20-21- Boh všetko obracia na dobré. Ľudia majú pokračovať v Jeho odpúšťaní. 

Návrh propozície - Boh odpúšťa. 1. Ďakujme Mu za to. 2. Staneme sa Jeho, keď aj my odpustíme.  

Myšlienky ku kázni - Dnes je nedeľa kresťanskej rodiny. Ozaj ako žijeme v našich kresťanských rodinách? Je to podľa Božích prikázaní, alebo  je to model, ktorý je známy v rodinách nepokrstených? Naším príkladom má byť  a zostáva  Pán Ježiš Kristus, ktorý sám vyrástol v kruhu svojej rodiny. Bol poslušný do veku dospelosti, kedy vyšiel, aby hľadal, čo by zahynulo z domu Izraela. Prvým ukazovateľom , že rodina je v poriadku, je viera v prítomnosť Pána Ježiša. Kto žije s Ježišom Kristom a kráča s vierou v Neho, ten sa nemusí hanbiť, lebo ide  vždy priamo a jeho rodina slúži Bohu a plní Jeho zákon. Pomáha svojim blížnym, dodržuje pokoj, má v úcte Kristovo evanjelium. Pri rozdeľovaní majetku si nezávidia, ale na mysli má blaho všetkých. Tak by sme mohli charakterizovať rodinu a svoju domácnosť. Prajme si, aby sa naše rodiny takto vyzerali. Nech iní o nej vyhlásia, pozrite, ako sa navzájom milujú. Amen.

Modlitba- pre spoločenstvo stvoril si nás Spasiteľ drahý! Daj slúžiť Ti, posilni dobré snahy! Za dary telesné i duchovné Ti ďakujeme. Na lásku sa radujeme. Daj nech žijeme v istote viery a tebe patríme celí. Amen.  

Mgr.Peter Paluga