2. Pôstna Zápas o posvätenie

25.02.2024 10:21
2. pôstna - Zápas o posvätenie - Modlime sa - V biede a  súžení si nevieme rady, len k Tebe Pane Kriste Ježiši prichádzame v hlboko pokorení s prosbou v dôvere a v nádeji, že u Teba je pomoc, záchrana a vykúpenie naše. Amen. Aby ste sa vždy  viac rozhojňovali v tom, čo ste od nás prijali, totiž, ako máte žiť a páčiť sa Bohu. J 8, 21- 30.

Exegetické poznámky - Verš 21 - Ježiš hovoril pravdu. Miloval pravdu a žil pre pravdu. Keď hovorí o svojom odchode, tak tým myslí na svoju smrť. Na  rozdiel od nás, ktorí sme boli počatí z vôle muža, On vie kam ide. Verš 22- Židia, ktorí v Neho neuverili, tým miestom mysleli Gehenu, zatratenie. Verše 23-24 -25 Znova sa potvrdzuje pravda, ktorá bola už povedaná. Ježiš prišiel od Otca. Bola to a priori Otcova vôľa, aby nás zachránil. Ale nie všetkých. Zachránia sa tí, ktorí uveria, že Ježiš je od Otca. Podstata Jeho príchodu je naša spása. Verše 26-27 - Rozumieť, že Ježiš je od Otca, že Boh je kľúčom, je vierou, ktorú dostávame darom. 28 - 29- Ježiš preto stále poukazuje na kríž, ktorý je vrcholným dielom Božej záchrany hriešneho človeka.  Verš 30 - Keď hovoril o svojej smrti na kríži mnohí uverili. Kríž je preto základom viery.  

Návrh propozície - Boh sa rozhodol dať za nás svojho Syna.  1. Príjme túto obetu.  2. Ďakujme Mu z celého srdca.  

Myšlienky ku kázni - Máme požehnaný pôstny čas. Počas štyridsiatich dní môžeme v dostatočnej miere prežiť to, čo Boh urobil pre naše posvätenie. Posväcujeme sa Jeho slovom a prijímame vierou svoje spasenie. Náš život je iný ako by vyzeral bez viery v Pána Ježiša Krista. Teraz vieme isto, že sme boli zachránení Pánom Ježišom a tá záchrana sa uskutočnila na kríži na Golgote. Tam Pán Ježiš ako nevinný Baránok nám zaslúžil, aby sme patrili ako On k nebeskému Otcovi. Vlastnou krvou a smrťou nám vydobyl  dedičstvo kráľovstva Božieho. Bez tohto kroku, by sme ešte stále boli vo svojich hriechoch a mysleli by sme si, že pre nás niet spásy. Z našej strany nie je potrebné nič robiť, iba prijať s vierou to, čo nám Pán Ježiš zaslúžil. Ďalej plniť vôľu Otca a radovať zo svojho spasenia. Nech nás posväcuje toto slovo.    

Modlime sa - Prosíme Ťa, Pane náš Kriste Ježiši, aby si vzhliadol na nás, lebo nemáme iného záchrancu. Vieme, že keď aj skúškam podrobuješ našu vieru, nekladieš na nás viac ako unesieme. Zasľúbil si, že nezahasíš tlejúcu iskru a nalomenú trstinu nedolámeš. Pomáhaj nám prosíme, zo všetkých našich ťažkostí, aby sme Ťa vďačne oslavovali, chválili a zvelebovali naveky. Amen.

Mgr.Peter Paluga