12. nedeľa po Sv. Trojici - Boží dar reči

07.09.2014 19:34

12. po Trojici : Boží dar reči - Modlime sa: Pane náš Ježiši Kriste, ktorý si nám slovo Otcovo nielen zvestoval, ale si nám ukázal príklad, ako ho máme plniť, uspôsob nás, prosíme, aby sme boli služobníkmi Novej zmluvy, nie litery, ktorá zabíja, ale Ducha, ktorý oživuje. Amen.      ( 1 K 3, 9 - 15 )

     Ľudská reč – Človek si nevymyslel svoju reč dnes, ale si ju pestoval dlhodobo, od počiatku. Už v praveku mu slúžila na pomenovanie vecí a dorozumievanie. Postupne ako sa čím viac vyvíjal aj jeho  reč sa stávala vyspelejšou a dnes  vidíme ako je vyspelá reč a jazyk nevyhnutne potrebná v kultúre, vede a v spoločenskom živote vôbec. Reč a jazyk je nerozlučne  spojený so všetkými formami života, kdekoľvek  je potrebná jeho komunikačná zložka.  Čím sme rozhľadenejší a vzdelanejší, tým viac ovládanie reči, a to nielen materskej sa stala potrebná. Na vyspelosti jazyka závisí  fungovanie civilizovanej modernej spoločnosti.  Každý moderný jazyk je preto v neustálom dynamickom procese vývoja. Stačí si porovnať ako sa hovorilo a písalo  pred dvesto rokmi  a musí nám udrieť do očí priepastný rozdiel. Reč a  jazyk budú stále zohrávať  významnú  spoločenskú úlohu.  

   Božia reč – Patrí medzi prostriedok, bez ktorého  by sme nemali predstavu  o Bytí, ktorým Boh je. Boha nikto nevidel, len Jeho Jednorodený Syn, Ježiš,  nám Ho zjavil. A to spôsobom, že hovoril a konal  skutky Toho, ktorý Ho poslal. My sme na tomto základe uverili.  Takto Božím darom milosti bolo, že Boh nás miloval skôr a priblížil sa k nám cez Slovo. Jeho reč bola tým darom, ktorým sme poznali Boha a Jeho svätú vôľu. Slovo pravdy bolo nám zvestované,  aby sme uverili v Toho, ktorého On poslal.  Ak sa nezaobídeme v našom každodennom živote bez vzájomnej komunikácie, tak ani v poznaní  Božej vôle a následnom plnení sa nezaobídeme bez Božej reči. Len v poznaní Božieho slova a Jeho plnení môžeme úspešne budovať Jeho kráľovstvo  na zemi. Podľa príkladu Jeho milého Syna Ježiša Krista a s Jeho pomocou dôjdeme k Otcovi, ktorým je Darcom nielen reči a jazyka, ale aj Darcom svojho Slova, ktoré je Jeho milosť.  Pán Ježiš práve na to poslal učeníkov do sveta, aby túto pravdu urobili známou.  Amen.     

Modlime sa: Bože dobrý, ktorý si nám vo svojom Synovi,  Pánovi Ježiši Kristu,  ukázal, aby naša viera nebola mŕtva, ale živá a činná skrze lásku, podľa ktorej poznajú všetci, že sme Tvoji učeníci obdarení schopnosťou z Boha a  slúžiaci svetu svetlom evanjelia a tak prišli raz za Tebou, kde so svojím Synom a  Duchom Svätým žiješ a kraľuješ na veky. Amen.

Mgr. Peter Paluga