Zjavenie Krista Pána mudrcom - Sláva Pánova -

06.01.2024 20:28

Zjavenie Krista Pána  mudrcom  - Sláva Pánova -  Modlitba - Nebeský Bože, Pane neba i zeme, buď pochválený, že všetkých ľudí vedieš k poznaniu pravdy, aby boli spasení. Osvecuješ naše temnoty svetlom svojho Ducha, otváraš nám srdcia a ukazuješ cestu k jasličkám nášho Spasiteľa. Svetlo sveta, Pane náš Ježiši Kriste, vystroj nás prosíme a pridávaj cirkvi svedkov svojho slova, ktorí by naplnení Tvojou mocou Svätého Ducha mocne zvestovali radostnú zvesť evanjelia. Amen. L 11,29-32. 

Exegetické poznámky : Verše 29-30: Ninivčania dostali znamenie v osobe proroka Jonáša, aby činili pokánie. Toto pokolenie a ďalšie po ňom budú mať len znamenie v Synovi človeka Pána Ježiša Krista. Verš 31: Počúvať kráľa Šalamúna bolo čosi, ale počúvať Ježiša Krista ako Božieho Syna je viac a slúži na spasenie. Verš 32: Prečo ste sa nekajali, keď vám bolo spasenie tak blízko? Otázka, ktorá bude položená zo strany tých, ktorí činili pokánie ako Ninivčania. 

Návrh propozície: Pán zjavil svetu svoju slávu. 1.  Najprv ju poznali proroci.    2. Potom Pánova sláva sa ukázala v  dieťati Ježišovi.   

Myšlienky ku kázni - Sme na konci vianočného obdobia. Dnes si môžeme povedať, aký význam mali Vianoce v našom spasení. Prežili sme dva týždne v radostnej atmosfére. V našich bunkách ešte koluje krv obohatená o radostné endorfíny Ducha Svätého, ktoré vyvolávajú dobrý pocit. Na druhej strane Vianoce sami o sebe patria k sviatkom, kedy si pripomíname nielen zrodenie viery, ale je to narodenie Pána Ježiša Krista, ktoré oslavuje celý svet. Cirkev Kristova vo všeobecnosti prináša ľudstvu nielen Jeho posolstvo, ale je aj pripravená slúžiť radostnou zvesťou o narodenom Pánovi. Dáva ľuďom túto nádej a hlavne pomoc. Všade tam, kde pracuje, sa ľudia majú lepšie. Niet tam prenasledovania a hlad. Činnosť cirkvi sa zameriava predovšetkým na malé komunity. Sú totiž veľmi flexibilné, a tak pripravené okamžite pomôcť na tomnajzraniteľnejšom mieste. Stará sa o chudákov, chorých a bez domova. Jej hlavou je totiž Ježiš Kristus, ktorý neustále vedie svojich a posiela ich tam, kde je ich najviac treba. Ak chceme vidieť Pánovu slávu, tak sa pozrime tam, kde veriaci ľudia pomáhajú.   Amen.  

Modlime sa - Dobrotivý Otče náš, čo slávu svetu zjavuješ, slová vďaky vzdávame Ti, že nás láskou spravuješ. Cestu k jasliam Spasiteľa osvecuješ v temnote, slovom milosti a pravdy dávaš nádej v živote. Za dar viery, modlitby, pred Tvojou tvárou kľakáme, Tvoje meno na česť, chválu, zbožným spevom vzývame. Amen.  

Mgr.Peter Paluga